Open Huizen Dag

Geplaatst op

Als de eerste lentestralen ons kikkerlandje bereiken, slaat de onrust toe en wil men verhuizen. De ‘Te Koop aangeboden’ borden worden volledig afgestoft stevig in menig voortuin geprikt. Met goede moed overigens. Het is Open Huizen Dag en het is lente, wat staat voor een nieuw begin. Daar hoort optimisme bij! De huidige bewoner denkt niet aan verkoop met verlies en kan nauwelijks wachten om hun eigen gekozen nieuwe optrekje te bekijken. Alvorens de woning bekeken is, is het al met rijke fantasieën gevuld.

Dit weekend was het Open Huizen dag. In mijn tuin wel te verstaan. Verschillende vogelhuisjes werden, al dan niet met verkoop- en aankoopmakelaar, druk bezocht. En deze gevleugelde vrienden zijn net als wij mensen kieskeurig als het om een nieuw optrekje gaat.

De Vinex wijk aan de schutting met felgekleurde woningen is overduidelijk niet in trek. Een koolmezenpaar die zich al vroeg in de morgen op huizenmarkt begaf liet deze nieuwbouwwijk links liggen. Het gevaar voor katten en roofdieren die een aantrekkingskracht hebben op felle kleuren van de woning acht dit paar te groot. Ook houden ze graag afstand van de buren. Ze vlogen door naar de oude kern van de tuin waar ze de wijk met neutrale woningen bekeken. Saai van kleur maar wel veilig. Hier werd de binnenkant van de woning zorgvuldig gekeurd op temperatuur. Bouwmaterialen dienen 1.5 cm dik te zijn, zoniet dan is de woning snel te warm of te koud. Ik zag een tevreden mezenechtpaar.

Ook de pimpelmezen hadden notie gekregen van de Open Huizen Dag en bezochten samen met de makelaar een vrijstaande villa in een bladerrijke omgeving. De makelaar deed zijn best om de potentiele bewoners te overtuigen dat de aanvliegroute perfect was gesitueerd bij deze villa. De mezen dachten er beduidend anders over. Vliegen en navigeren was niet wenselijk als je tussen bladeren en takken door strak voor de voordeur wilt kunnen landen. ‘Ze zochten graag nog even verder’ hoorde ik ze naroepen en vlogen de laan uit.

Een jong musje bezocht op eigen kracht de huizenmarkt. Ze vloog in en uit een holletje gesitueerd onder de dakpannen. Ze kiest duidelijk voor de optie huur ipv koop dit seizoen. Ze moest alleen haar partner nog zien te overtuigen dat ze deze plek toch het meest geschikt achtte voor haar te verwachten kroost.

De roodborst bekeek samen met mij het tafereel op de woningmarkt. Ze is een beschermd soort en heeft haar nest tussen de struiken al gevonden. Ze is met weinig tevreden. Ik denk dat ik zelf ook maar eens de woningmarkt opga. Op zoek naar een nieuw begin, vol optimisme uiteraard. Al is het maar om verzonnen ruimtes te vullen met rijke fantasieën.