Leeg

Geplaatst op

De leegte van mijn leven en de leegte van mijn portemonnee. Alles om me heen voelt leeg. Al een jaar zit ik thuis zonder werk, door lege vacaturebanken. Wel word ik vergezelt door stapels rekeningen. Dat dan weer wel. ’s Nachts wordt de slaap me ontnomen door de financiële zorgen. Het is februari als ik mijn verhaal schrijf, de maand waarin er maar 28 dagen bij elkaar zijn gesprokkeld. De thermometer is leeg. Beloofden ze van het KNMI nog 3 graden, mijn thermometer komt niet boven het vriespunt uit. Ik vraag me af wat de bedoeling kan zijn van deze leegte om ons heen.

Uiteindelijk kan ik alleen maar concluderen dat ook het hart van de regering leeg moet. Ik voel geen enkel respect. Geen enkele baan wordt extra gecreëerd, al is het maar om mijn gezinnetje te redden. Mark Rutte heeft geen gezin en hoeft zich daarom ook niet te verantwoorden. De koelkast is enkel alleen voor hem. Als hij hem al ooit gebruikt. Ik had liever gezien dat het Rijk ons anders liet bezuinigen om niet geïrriteerd te raken, moedeloos of juist gewelddadig. Geweld in de privésfeer is de omvangrijkste geweldsvorm in onze samenleving. De financiële druk in gezinnen wordt groot. Misschien wel té groot. Bijna 40.000 kinderen waren vorig jaar volledig of deels aan het ouderlijk gezag onttrokken. Een enorme stijging. Mede omdat ze onder druk kwamen te staan van de financiële crisis.

En juist als we aan de dagelijkse realiteit willen ontvluchten wordt de wietpas ingevoerd. Daar wordt dan weer wel geld voor vrijgemaakt. De accijnzen op alcohol en tabak wordt verhoogd, om mensen te laten stoppen met hun verslaving. Beste regering, hoe kan een mens nu stoppen met roken en drinken als de financiële nood zo hoog is? De jeugd drinkt zich thuis in om een leuke stapavond te kunnen hebben. De wachttijd bij de psycholoog duurt maanden en ben je dan eindelijk aan de beurt, mag je na 5 keer je hart luchten dik betalen. En zo is de cirkel rond, want was dát nou net niet één van de redenen dat je naar de psycholoog ging, omdat de druk te hoog wordt door de zorgen?

Ik kan je rekeningen niet betalen, maar ik kan je wel vertellen waarom jij je niet leeg hoeft te voelen en elke dag weer absoluut de moeite waard bent om gezien te worden. Want er is een ding, waar de regering nooit op kan bezuinigen. Mijn medeleven met jou. Omdat ik weet dat we nu gelijken zijn. We zijn bondgenoten geworden. Je bent welkom bij mij. Ik luister en jij vult je hart. Met aandacht.